+36 50 108 2764 hello@waas.hu
Oldal kiválasztása

A/B Tesztelés: Az Online Marketing és a Landing Oldalak Hatékonyságának Növelése

Szerző: | aug 25, 2023 | Landing Oldal, Landing Page, Ügyfélszerzés

A/B Tesztelés: Az Online Marketing és a Landing Oldalak Hatékonyságának Növelése

Tudj meg mindent az AB tesztekről!

Ha volt bármi kérdésed a témáról, ebben a részletes kezdő útmutatóban, egészen a haladó szintig konkrét példákkal alátámasztva megtalálsz mindent, amit az AB tesztekről tudni kell, vagy egyáltalán érdemes tudni!

Bevezetés

Az online marketing területe folyamatosan változik és fejlődik, és a verseny mindig is magas szinten áll. Az egyre növekvő digitalizációval elengedhetetlen a hatékony és eredményes online marketing stratégia kialakítása. Az A/B tesztek kiemelkedő eszközt jelentenek ennek elérésében. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan segíthetnek a tesztek az online marketing hatékonyságának növelésében, és hogyan alkalmazhatók ezek a módszerek a gyakorlatban.

A/B teszt
Mi az A/B Tesztelés vagy Mi az az A B Teszt?
Weboldal
Landing oldal

Mi az AB Tesztelés vagy Mi az az A B Teszt?

Ezt több oldalról, vagy inkább több szemszögből foghatjuk meg. Mi most marketing és a Landing Oldalak szemszögéből nézzük. Az AB tesztelés egy olyan kísérleti módszer a marketingben, amely segít a hatékonyabb döntéshozatalban és jobb eredmények elérésében a weboldalak és hirdetések terén. Az A/B teszt azt jelenti, hogy két vagy több változatot hasonlítunk össze, hogy megtudjuk, melyik működik jobban a közönségünk körében. Ezek a változatok egymástól csak egy-egy kis részletben térnek el, például egy cím, egy kép vagy egy gomb színe lehet más.

Mikor azt mondjuk „AB teszt”, valójában arra utalunk, hogy két változatot (A és B) tesztelünk egymással szemben. A cél az, hogy kiderítsük, melyik változat hozza a jobb eredményeket, például több látogatót hoz az oldalra vagy több vásárlást generál. Teszteléskor fontos, hogy csak egyetlen dologban térjenek el a változatok, hogy pontosan megérthessük, mi okozza a különbséget az eredményekben.

A/B teszt
Split teszt
Mi az A/B Tesztelés vagy Mi az az A B Teszt?

Miért A/B Teszteljünk? Miért kell A/B Tesztet futtatni?

A tesztelés fontos, mert segít hatékonyabban optimalizálni Weboldalunkat, Landing Oldalainkat vagy kampányainkat és tisztán látni a további kérdések kapcsán. Ezáltal jobb felhasználói élményt és magasabb konverzió arányt érhetünk el. Teszteléssel pontosabban megtudhatjuk, melyik változat teljesíti jobban a céljainkat, alapozva a valós adatokra és felhasználói viselkedésre. Ez segít kizárni a feltételezéseket, és ténylegesen megtudni, melyik változtatás hozza a legjobb eredményeket. A tesztelés révén hatékonyabban javíthatjuk a konverziókat, optimalizálhatjuk a design-t és növelhetjük a felhasználói elégedettséget, ami hosszú távon növeli, növelheti az üzleti sikerünket.

Milyen elnevezéseket használnak még az A/B tesztelésre, milyen formákban, hogy találkozhatsz még vele? Mik az egyezések és különbségek?

Az A/B tesztelésre más elnevezések és hasonló kifejezések:

 1. Split teszt: Ez egy másik elnevezés az A/B tesztelésre, ahol az eredeti (A) és a módosított (B) verziót összehasonlítják, hogy megtudják, melyik hoz jobb eredményeket.
 2. Variáció teszt: Ez a név is gyakran használt, kifejezve azt a folyamatot, amikor különböző verziókat tesztelnek az optimalizáció céljából.
 3. Szegmentált teszt: Ebben a típusú tesztben a felhasználókat különböző csoportokra osztják fel és az egyes csoportokban eltérő verziókat tesztelnek.
 4. Mintacsoport teszt: Ez az elnevezés utal arra, hogy a minták vagy csoportok véletlenszerűen kiválasztottak a teszteléshez.
 5. A/B/C/D teszt: Amikor több verziót is tesztelnek egyszerre, például A, B, C és D verziókat, az elnevezés is bővül az adott verziók számával.
 6. Verzió teszt: Egyszerűen csak a verziók összehasonlítását jelenti.
 7. Megosztás teszt: Ezzel a névvel is találkozhatunk, kifejezve azt, hogy a látogatók megosztása az A és B verziók között történik.
 8. Controlled experiment (vezérelt kísérlet): Ez azt jelenti, hogy a teszt előre meghatározott körülmények között történik, úgy vezérelve, hogy pontos és megbízható eredményeket szolgáltasson.
 9. Bucket test (vödör teszt): Ebben a tesztben a látogatók csoportokba kerülnek, mint egy vödörbe, és a csoportok különböző verziókat kapnak.
 10. Parallel tracking (párhuzamos követés): Az elnevezés azt hangsúlyozza, hogy a tesztelés során párhuzamosan követik a két verziót.
 11. Multivariate testing (multivariációs tesztelés): Ebben a tesztben több változót is egyszerre tesztelnek, nem csak két verziót.
 12. Website optimization (weboldal optimalizálás): A tesztelés célja a weboldal jobb teljesítményének elérése.
 13. Experience testing (élmény tesztelés): Az elnevezés kiemeli, hogy a tesztelés az online felhasználói élmény optimalizálását célozza.
 14. A/B/n tesztelés: Amikor több verziót, például A, B és C-t, tesztelnek, ahol n nagyobb számú verziót is tartalmazhat.
 15. Challenger teszt: Az eredeti (A) verzióval szemben új és kihívó, módosított (B) verziót tesztelnek.
 16. Performance testing (teljesítmény tesztelés): Az elnevezés azt jelöli, hogy a tesztelés a különböző verziók teljesítményének összehasonlítását célozza.

Ilyen és hasonló elnevezésekkel találkozhatunk még, amelyek, ahogy fent is írom, ugyanazt az A/B tesztet jelentik, de van amelyek csak abból indulnak ki, de némi különbségekkel, ahogy a fenti rövid leírás is mutatta.

A/B teszt
Hogy készülj fel az A/B Teszt elkezdésére? - pár alapgondolat

Hogy készülj fel az A/B Teszt elkezdésére? – pár alapgondolat

Ezeket alább kicsit részletesebben is kifejtjük, de ez egy jó kiindulási alap a türelmetlenebb olvasók számára…

1. Válassz ki egy tesztelendő változatot: Az első lépés, hogy válaszd ki azt az elemet vagy verziót, amit tesztelni szeretnél. Ez lehet egy hirdetés, landing oldal vagy akár egy e-mail üzenet. Fontos, hogy csak egyetlen változóban térjenek el az A és B verziók, így pontosan láthatod, mi befolyásolja az eredményeket.

2. Definiáld a célt: Gondold végig, mit szeretnél elérni a teszteddel. Lehet ez a termék megvásárlása, egy űrlap kitöltése vagy egy hírlevélre való feliratkozás. A cél meghatározása segíti a teszt eredményeinek követését és a sikeres változat kiválasztását.

3. Készítsd elő az „A”, kontroll, eredeti és a „B” módosított verziókat: Hozd létre az A és B verziókat. Az eredeti változat legyen a kiindulási alap, míg a módosított változatban teszteld az újításokat. Ezen változók között csak egy tényezőnek célszerű különböznie.

4. Válaszd ki a mintacsoportokat véletlenszerűen: Az A és B verziókat mutasd meg a látogatóknak véletlenszerűen és azonos méretben. Így biztosítható, hogy a mintacsoportok reprezentatívak legyenek és a teszt eredmények hitelesek.

5. Határozd meg a mintaméretet és a tesztelési időt: Fontold meg, mennyi mintát szeretnél bevonni a tesztbe és mennyi ideig szeretnéd futtatni azt. A megfelelő mintaméret elengedhetetlen az érvényes eredményekhez. A kisebb minták gyakran nem mutatnak megbízható képet. Ugyanakkor a tesztelési idő is fontos lehet, de lényegesebb inkább az, hogy a teszt során megfelelő mennyiségű látogatóval dolgozhass, ami oldaltól függően 1.000 vagy 10.000 vagy bármennyi az oldalad látogatottságához mérten. Lényeg, ha kevés látogatód van naponta, akkor kellően hosszú ideig futtasd a teszteket a releváns eredmények eléréséért.

Az A/B tesztek használatakor először meghatározzuk a célt, például több vásárlást szeretnénk elérni. Ezután kiválasztjuk azt az elemet vagy részletet, amit szeretnénk tesztelni, például az oldal címét vagy a vásárlásra ösztönző szöveget. Két változatot készítünk, az A és a B változatot, majd engedjük, hogy a látogatók interakcióba lépjenek velük.

Az eredményeket gondosan elemezzük. A tesztek adatainkat adnak arról, hogy melyik változat működik jobban. Például ha a B változat több vásárlást hozott, akkor azt valószínűleg jobban fogjuk használni az oldalunkon vagy hirdetésünkben.

Ez azért hasznos, mert a látogatóink viselkedését tanulmányozva pontosan megérthetjük, mi vonzza őket, és ezen információ alapján finomhangoljuk landing oldalunkat és marketing stratégiánkat. A tesztelés tehát egy olyan eszköz, ami a konkrét adatokon alapulva segít abban, hogy jobb döntéseket hozzunk és hatékonyabban érjük el a céljainkat.

Egy egyszerű, mindennapos, hétköznapi példa bemutatásával is, – a jól érthetőség kedvéért – megfogalmazhatnám így:

Az A/B teszt olyan helyzetet szimbolizál, mint amikor két különböző ruhadarabot próbálsz fel egy próbafülkében, és figyeled, melyik mutatja a legjobb formát.

Vagy akár egy másik példával élve így is megfogalmazhatom:

A/B Teszt
Mi az A B teszt
Mi az az A/B teszt
Mi az az A/B tesztelés, menü, étlap variációk

Képzeld el, hogy egy éttermet üzemeltetsz, és két különböző menüt terveztél a vendégek számára. A teszt abban segít, hogy kipróbálhasd, melyik menüsor vonzza jobban a vendégeket. Az A verzióban az egyik menüt kínálod, míg a B verzióban a másikat. Amikor a vendégek megrendelik az ételt, figyeled, hogy melyik menüt rendelik gyakrabban. Így kiderül, melyik menüsor nyerte el jobban az emberek tetszését, és azt tudod majd használni a fő étlapon.

A/B Tesztelési Stratégia: A Tesztelés Sikerének Záloga

A tesztelés hatékony végrehajtásához elengedhetetlen egy jól kidolgozott tesztelési stratégia. Ennek a stratégiának az összeállítása és követése segít biztosítani, hogy a tesztelés valóban megbízható eredményeket hozzon, és hozzájáruljon az online marketing kampányok hatékonyságának növeléséhez.

Egy hatékony tesztelési stratégia általában a következő lépéseket tartalmazza:

 1. Célkitűzések Meghatározása: Első lépésként határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni a teszteléssel. Legyenek világos és mérhető célok, például a konverziók növelése, az átlagos tranzakció értékének emelése vagy a felhasználói élmény javítása.
 2. Hipotézis Felállítása: Állítsunk fel egy hipotézist arra vonatkozóan, hogy melyik változat (A vagy B) fog jobban teljesíteni a kitűzött célok elérésében. Gondoljunk arra, hogy miért gondoljuk ezt, és milyen változtatásokat hoznánk a tesztelt elemekben.
 3. Tesztelendő Elemek Kiválasztása: Válasszuk ki azokat az elemeket vagy változókat, amelyeket tesztelni szeretnénk. Ez lehet például egy gomb színe, egy szöveg tartalma, egy kép vagy akár egy teljes oldal tervezése.
 4. Tesztelendő Változatok Elkészítése: Készítsük el a tesztelendő változatokat, azaz az A és B verziókat. Győződjünk meg arról, hogy minden változás pontosan dokumentálva van, és hogy a tesztelendő verziók követik a hipotézist.
 5. Tesztelési Terv Kidolgozása: Határozzuk meg, hogy milyen időtartamra és milyen mintán szeretnénk futtatni a tesztet. Például lehet, hogy egy hetes időszak alatt egy meghatározott napi látogatói mintán teszteljük az A és B verziókat.
 6. Teszt Futatása: Futtassuk le a tesztet a kiválasztott időszak alatt, és gyűjtsük össze az adatokat. Fontos, hogy a teszt alatt ne végezzünk további változtatásokat az oldalon, hogy az eredmények megbízhatóak legyenek.
 7. Adatelemzés: Az adatok begyűjtése után elemezzük ki azokat. Nézzük meg, melyik változat teljesített jobban a kitűzött célok szerint, és vizsgáljuk meg a statisztikai szignifikanciát is.
 8. Változók Optimalizálása: Az eredmények alapján hozzuk meg a szükséges módosításokat. Ha az A verzió teljesített jobban, azonosítsuk, miért, és alkalmazzuk ezeket a tanulságokat más elemekre is. Ha a B verzió volt eredményesebb, azonosítsuk, miért, és alkalmazzuk ezeket az optimalizálásokat a fő oldalon.
 9. Teszt Újratervezése: Ha szükséges, tervezzük újra a tesztet és futtassuk újra a frissített változatokkal.
 10. Végleges Változat Kiválasztása: Végül válasszuk ki a jobban teljesítő változatot, és alkalmazzuk azt hosszú távon. A tesztelés nem egyszeri esemény, hanem folyamatos folyamat, amely segít folyamatosan optimalizálni az online jelenlétet és eredményesebbé tenni a marketing kampányokat.

Egy jól kidolgozott tesztelési stratégia segít abban, hogy az A/B tesztelés valóban hasznos legyen az online marketing területén, és lehetővé tegye a folyamatos fejlődést és optimalizációt.

Az A/B Tesztelés feltételei – fontos elem, amit sajnos sokan figyelmen kívül hagynak!

A/B teszt
A B tesztelés
Az A/B Tesztelés feltételei - fontos elem, amit sajnos sokan figyelmen kívül hagynak!

Természetesen, fontos, hogy a tesztelést mindkét A és B verzió esetében ugyanazon feltételek mellett végezzük. Ennek érdekében biztosítanunk kell, hogy az összehasonlítás valóban megbízható és érvényes legyen.

Ez azt jelenti, hogy mindkét verziót azonos körülmények között kell bemutatni a felhasználóknak. Az A és B változatokat ugyanabban az időszakban, ugyanazon célcsoportnak kell megjeleníteni, hogy ne befolyásolják a különbségek az eredményeket. Ezenkívül az elrendezést, a design-t és a tartalmat is állandóan kell tartani, csak azon egyetlen elemet változtathatjuk, amelyet tesztelünk.

A/B Teszt Mi az A B teszt Mi az az A/B teszt Mi az az A/B tesztelés, menü, étlap variációk

Ha az éttermi példát folytatjuk:

Az A és B menüknek ugyanazon az időszakon belül, ugyanazokkal az árakkal és ugyanolyan feltételek mellett kell rendelkezniük. Csak az étlap egyetlen elemét változtatjuk meg a teszt során, például egy különleges étel vagy egy új desszert hozzáadásával.

Így biztosítjuk, hogy a tesztelés megbízható legyen, és az eredmények ténylegesen a változtatás hatásait mutassák be, nem pedig a körülmények vagy más tényezők befolyását.

A tesztelés valójában egy kísérleti megközelítés, hiszen a kampány egy meghatározott eleme alapján készítesz egy módosított (B) verziót, majd egyidejűleg futtatsz egy párhuzamos tesztet az eredeti (A) verzióval, hogy a teszt végeztével megállapíthasd, melyik produkál kedvezőbb eredményeket. Ha egy teszt sikeresen teljesül, egyértelműen előtérbe kerül a jobban teljesítő variáns (ezt hosszú távon fogod alkalmazni).

AB Tesztelés
A B Teszt
Mi Köze az A/B Tesztelésnek a Landing Oldalakhoz?
Landing oldal tervezés és fejlesztés ára Landing oldal fejlesztés ár

Mi Köze az A/B Tesztelésnek a Landing Oldalakhoz?

A tesztelésnek fontos szerepe van a landing oldalak optimalizálásában. A landing oldalak azok az oldalak, amelyekre a látogatók érkeznek a különböző online kampányok vagy hirdetések révén. Ezek az oldalak kulcsfontosságúak, mivel ezeken a látogatók döntenek el, hogy tovább lépnek-e az oldalon vagy elhagyják azt.

A tesztelés segít meghatározni, hogy melyik verziója egy landing oldalnak jobb eredményeket hoz. Például egy adott kampányhoz készíthetünk két különböző landing oldalt, az A és a B változatot. Az A változat lehet az eredeti, míg a B változat valamilyen módosítást tartalmaz, például más címet vagy erőteljesebb hívószót.

Ezután az A és B változatokat párhuzamosan futtatjuk, és figyeljük az eredményeket. Ha a teszt során kiderül, hogy a B változat magasabb konverzió arányokat vagy hosszabb látogatási időt hoz, akkor azt a változatot választjuk, melyiket használjuk hosszú távon.

A tesztelés tehát segít abban, hogy megtudjuk, melyik landing oldal verzió hozza a legjobb eredményeket a látogatók körében. Ezáltal hatékonyabban alakíthatjuk ki és optimalizálhatjuk kampányainkat, hogy növeljük a konverzió arányokat és elérjük a kitűzött célokat.

Az éttermi példa mellett maradva, így néz ki az A/B Tesztelés és a Landing Oldalak összefüggése

Képzeld el, hogy egy étterem tulajdonosa vagy, és új, online ételrendelési platformot hozol létre. Szeretnéd optimalizálni a weboldalad landing oldalát, hogy minél több látogatót ösztönözz a rendelés leadására.

A változat (Eredeti): A landing oldal egy egyszerű dizájnt használ, középen elhelyezve néhány képet az ételkínálatról. A cím egyszerű: „Rendelj tőlünk finom ételeket online!” Az oldal leírása rövid, hangsúlyozva a minőségi alapanyagokat és a gyors kiszállítást. Az akcióhívás, a CTA vagy Call to Action egy „Rendelj most” gomb formájában jelenik meg.

B változat (Módosított): A B verzióban a landing oldal kinézete élénkebb. Az ételek képei mellett megjelennek a vásárlói értékelések is, hogy növeljék a bizalmat. A cím személyre szabott: „Fedezd fel válogatott ételeinket és rendelj kényelmesen!” A leírás részletesebb, bemutatva az ételkínálat sokféleségét és az egyedi recepteket. Az akcióhívás most egy „Kóstold meg most” gomb formájában jelenik meg.

A teszt során véletlenszerűen irányítod a látogatókat az A vagy B verziós landing oldalra. Figyeled, hogy melyik változat hoz magasabb konverzió arányt, azaz melyik oldalon végzik többen a rendelést.

Az eredmények alapján kiderül, hogy a B változat nagyobb konverziót hozott, tehát többen rendeltek az oldalon keresztül. Ennek alapján a B változatot választod hosszú távon is, mivel ez hatékonyabban ösztönzi a látogatókat a rendelés leadására.

A/B teszt
De ezen példa esetében több paramétert is megváltoztattunk, így is megfelel az A/B tesztelés feltételeinek?
A B tesztelés
Split teszt
Landing Page és AB Test

De ezen példa esetében több paramétert is megváltoztattunk, így is megfelel az A/B tesztelés feltételeinek?

Na jó, a fenti példa inkább a valós életről szól, ahol az ügyfelek türelmetlenek és gyors eredményeket szeretnének elérni, ezért a fenti példa nem a „nagykönyv” szerinti A B tesztelés. Az így nézne ki:

A tesztelés során az ideális helyzet az, ha csak egyetlen paramétert változtatunk meg a két (A és B) változat között. Így tudjuk pontosan meghatározni, hogy a változtatás miatt vagy valami más okból történt-e a különbség az eredményekben.

Az említett példában, ahol a landing oldal kinézetét, címét, leírását és akcióhívást is módosítottuk, az már egy komplexebb változtatás, és így a teszt eredményeinek értelmezése nem lenne olyan egyértelmű.

Tehát a példa így kellene kinézzen:

Az étterem tulajdonosa vagy. Az étterem egy új kampányt indított az online ételrendelések ösztönzésére. A tesztelés segítségével szeretnéd meghatározni, melyik megközelítés hozza a legjobb eredményeket a weboldalon. Ehhez landing oldallal egy kampány keretein belül a látogatóid 50%-ának az A változatot a másik 50%-nak pedig a B változatot jeleníted meg. (Erre alkalmas mind a Landing Oldal, mind pedig az AB teszt. Tehát:

A változat (Eredeti): Az étlapon a hagyományos ételek és kedvenc fogások dominálnak. Az oldal címe: „Rendelj most ínycsiklandó ételeink közül!” Az akcióhívás, a CTA egy „Kóstolj bele most” gomb formájában jelenik meg.

B változat (Módosított): A B verzióban az oldal címe: „Fedezd fel egyedi élményeinket és rendelj most!” Az akcióhívás egy „Kóstolj bele most” gomb formájában jelenik meg.

A teszt során csak az oldal címét változtatod meg (cím A vagy B verzióra irányítva a látogatókat). Figyeled, hogy melyik változatnál nő a rendelések száma és mennyire elégedettek a vendégek.

Az eredmények alapján kiderülhet, hogy például a B változatnál jelentősen nőtt a rendelések száma és a vendégek pozitív visszajelzése is több volt. Ezzel a módszerrel csak az oldal címére koncentráltál, így a teszt eredményeinek pontosabb értelmezése lehetséges.

A/B teszt
Hogyan működik az A/B tesztelés?
Hogy működik az A B teszt?

Hogyan működik az A/B tesztelés?

A fenti példában már pontosan bemutattuk, hogy is működik az AB tesztelés, most nézzük meg ezt kicsit az elméleti alapot figyelembe véve és egy kicsit részletesebben.

Ez a teszt egy hatékony módszer, amellyel kipróbálhatod, melyik változat teljesít jobban a kampányaidban. Ehhez egyszerűen összehasonlítod az A és B verziókat, hogy megtudd, melyik hozza a jobb eredményeket.

Ahhoz, hogy egy klasszikus A/B tesztet létrehozz, két dologra lesz szükséged:

 1. Tesztelhető kampányelem: Válassz ki egy olyan elemet, amit tesztelni szeretnél. Ez lehet például a fenti példához hasonlóan egy cím, egy hirdetés szövege, vagy egy gomb megjelenése.
 2. A és B verzió: Készíts egy A és egy B verziót az elemről, amit tesztelni szeretnél. Az A verzió lehet a kontroll, az eredeti változat, míg a B verzió eltérhet tőle valamilyen általában illetve „nagy könyv” szerint 1, azaz egy szempontból. De ahogy fent írtam, a mielőbbi eredmény elvárások arra ösztönöznek, hogy ezt kicsit megcsavarva is alkalmazzuk, például a nagy és kis tesztekkel.
A/B teszt
Nagy A/B teszt
Kis A/B teszt
Hogyan működik az A/B tesztelés

A tesztek futtatása során többféle megközelítés létezik, de most a két leggyakoribbat mutatom be:

Nagy A/B tesztek:

Ezeket a teszteket új projektek esetén érdemes alkalmazni. Először elkészítesz egy A verziót, majd egy teljesen eltérő B verziót, ami más szöveget vagy képet tartalmaz. Így gyorsan kipróbálhatod több ötletedet, majd a kis tesztek segítségével tökéletesítheted a legjobban teljesítő változatot.

Kis A/B tesztek:

Ha már rendelkezel adatokkal korábbi kampányokról, érdemes elkezdened a kis teszteket. Itt az A és B verzió csak egy dologban tér el, például egy kép vagy egy címsor lehet más. Így pontosan megtudhatod, melyik elem teljesít jobban.

Fontos tudnod, hogy gyakorlatilag bármilyen kampányelemet tesztelhetsz. Azonban érdemes azokkal kezdened, amelyek a leginkább befolyásolják a végeredményt.

A/B teszt A/B Tesztek: Az Online Marketing és a Landing Oldalak Hatékonyságának Növelése featured
A/B Tesztek: Az Online Marketing és a Landing Oldalak Hatékonyságának Növelése

Felosztás és értékelés

Amikor elkészültél az A és B verziókkal, oszd meg a forgalmat egyenlően (50-50%) a két változat között. Majd figyeld a teljesítményüket (jó, ezt nem neked kell figyelned, erre a landing oldal példája esetén a landing oldal AB tesztje alkalmas), és az eredmények alapján dönthetsz, hogy melyik változat a leghatékonyabb a célok elérésében.

Amint a látogatók az oldaladra kattintanak, vagy kampány útján a landing oldaladra érkeznek a rendszer véletlenszerűen hozzárendeli őket az A vagy B verzióhoz. Ez olyan, mintha egy virtuális dobókockával döntenénk: az első látogató az A változatot láthatja, a második a B-t, majd jön az újra az A, majd újra a B, és így tovább.

Például a Google Optimize, vagy a Google Analytics vagy az általad illetve az oldalt készítőd által használt szoftver minden lényeges adatot rögzít a látogatók viselkedéséről. Megméri, hogy mennyien érkeznek, mennyien hagyják el az oldalt gyorsan, mennyi időt töltenek az oldalon, és hányan hajtanak végre valamilyen konkrét műveletet, például letöltenek valamit, feliratkoznak vagy vásárolnak. Sőt, akár például hőtérkép alkalmazása esetén azt is látod, hogy hogy viselkednek, merre járnak, merre mozgatják az egerüket a látogatóid…
Ezen adatok alapján könnyen meghatározható, hogy melyik változat hozta a jobb eredményt és mennyivel.

A/B teszt
Google Optimize
Google Analytics
A B teszt felosztás
AB teszt értékelés
Milyen elemeket teszteljünk egy Weboldalon vagy egy Landing Oldalon?

Kattintásra Ösztönző Elemek (CTA): Hogyan Növeljük Az A/B Tesztek Konverzióját

A tesztelés során az egyik legfontosabb szempont az, hogy hogyan lehet növelni a kattintásokat és a konverziókat az oldalon. Ehhez olyan kattintásra ösztönző elemeket kell alkalmaznunk, amelyek vonzzák és meggyőzik a látogatókat a cselekvésre. Ezek az elemek segítenek maximalizálni az oldal teljesítményét és az online marketing kampányok hatékonyságát. Nézzünk meg néhány hatékony kattintásra ösztönző elemet, amelyeket az tesztek során is tesztelhetünk:

 1. Színpompás CTA Gombok: Az oldalunkon használt hívás a cselekvésre (CTA) gomboknak figyelemfelkeltőnek és vonzónak kell lenniük. A kontrasztos színek, például az élénk narancssárga vagy piros, gyakran hatékonyan kiemelik a CTA-t és ösztönözhetik a kattintásokat.
 2. Első Személyű Szöveg: Az olyan CTA-k, amelyek személyre szólóak és az első személyben fogalmazottak, például „Töltse le most az Ön ingyenes útmutatóját!” szöveggel, általában hatékonyabbak, mert közelebb hozzák a látogatókat a cselekvéshez.
 3. Korlátozott Ajánlatok: Az időben korlátozott vagy mennyiségi korlátozással rendelkező ajánlatok serkenthetik a sürgős cselekvést. Például „Csak ma éjfélig érvényes akció!” vagy „Már csak 10 hely áll rendelkezésre!”.
 4. Bizalomépítő Elemek: A vásárlói vélemények, biztonsági pecsétek vagy vásárlói értékelések hozzáadása az oldalhoz növelheti a látogatók bizalmát és ösztönözheti őket a kattintásra.
 5. Vizuális Útmutatók: A vizuális útmutatók, például nyilak vagy képek, segíthetnek a látogatóknak a kívánt irányba terelni, például a CTA gomb felé.
 6. Minta vagy Gyakorlat: A látogatók szeretik tudni, hogy mások is cselekvést hoztak az oldalon. Például „Több mint 10,000 elégedett ügyfél” vagy „Csatlakozzon hozzánk, mint 5,000 másik feliratkozó!”.
 7. Egyszerű és Rövid Üzenetek: Az egyszerű, lényegre törő és könnyen érthető üzenetek gyakran hatékonyabbak, mert nem zavarnak vagy terhelnek felesleges információval.
 8. Gyors és Könnyű Cselekvés: Minél gyorsabban és könnyebben elvégezhető egy cselekvés az oldalon, annál valószínűbb, hogy a látogatók hajlandók megtenni. Például egyszerű regisztrációs űrlapok vagy egykattintásos vásárlási lehetőségek.

Ezek az elemek csak néhány példa a sokféle kattintásra ösztönző lehetőség közül. A tesztek során különböző kombinációkat és változatokat is tesztelhetünk, hogy megtaláljuk, melyik működik legjobban a

Milyen elemeket teszteljünk egy Weboldalon vagy egy Landing Oldalon?

Az A/B tesztek során számos elemet érdemes tesztelni egy weboldalon vagy landing oldalon annak érdekében, hogy optimalizált és hatékony felhasználói élményt érjünk el. Ezek közé tartoznak – a teljesség igénye nélkül – például:

 1. Címsor és szöveg: A landing oldal vagy weboldal címsora és szövege nagy hatással van a látogatók első benyomására és az érdeklődés felkeltésére. Különböző szövegekkel és címsorokkal tesztelheted, melyik vonzza jobban a látogatókat.
 2. Képek és videók: A vizuális tartalom meghatározó a felhasználói élményben. Különböző képek és videók tesztelése segíthet kideríteni, melyik inspirálja a látogatókat a leginkább.
 3. Hívásra csábító gombok (CTA-k): A hívásra csábító gombok vagy CTA-k meghatározzák, milyen cselekvést vársz el a látogatóktól. Tesztelheted az elhelyezést, a szöveget és a gomb színét, hogy megtaláld a leginkább hatékony kombinációt.
 4. Színhasználat és dizájn: Az oldal dizájnja és színhasználata nagyban befolyásolja az érzelmeket és az oldalon való navigációt. Különböző színek és dizájnok tesztelésével hatékonyabb és vonzóbb felületet hozhatsz létre.
 5. Űrlapok és adatbekérő elemek: Ha űrlapokat használsz lead- vagy regisztrációs célokra, érdemes kipróbálni különböző hosszúságú és elrendezésű űrlapokat. Az optimális űrlap segíthet növelni a kitöltések számát.
 6. Tartalmi elemek elrendezése: A tartalom elrendezése és sorrendje is befolyásolja a látogatók áttekintését és olvasását. Kísérletezz a tartalmi elemek elhelyezésével, hogy a legjobban navigálható legyen az oldal.
 7. Társadalmi bizalomjelzők: Vizsgáld meg, hogyan hatnak a látogatókra a társadalmi bizalomjelzők, mint például vásárlói vélemények, értékelések, referenciák. Különböző bizalomjelzők tesztelése segíthet növelni a bizalmat.
 8. Menü és navigáció: A weboldal navigációja fontos a felhasználók számára. Kipróbálhatod különböző menüelrendezéseket és navigációs stílusokat, hogy a látogatók könnyen megtalálják, amit keresnek.
 9. Tipográfia: A betűtípusok, betűméretek és szövegformázások hatással vannak az olvashatóságra és a felhasználói élményre. Kipróbálhatsz különböző betűtípusokat és méreteket, valamint szövegkiemeléseket, hogy megtaláld a legjobb kombinációt, amely könnyen olvasható és vonzó a látogatók számára.

A tesztek segítségével ezeket az elemeket változtathatod és optimalizálhatod annak érdekében, hogy jobb konverziós arányokat és felhasználói élményt érj el.

A/B teszt
A/B Tesztelés: Hogyan csináld?
Milyen elemeket teszteljünk egy Weboldalon vagy egy Landing Oldalon?

Egy kis segítség, hogy csináld és hogy ne csináld:

A/B Tesztelés: Hogyan csináld?

Az A B tesztelés egy hatékony módszer, amellyel optimalizálhatod weboldalad vagy landing oldalad teljesítményét. Az alábbiakban részletesen és érthetően bemutatom, hogyan érdemes végrehajtani a tesztelést:

 1. Cél meghatározása: Első lépésként határozd meg, mit szeretnél elérni a teszttel. Lehet ez a konverziók növelése, az űrlap kitöltése vagy más mérhető cselekvés. A cél meghatározása segítségére lesz a teszt eredményeinek értelmezésében.
 2. Elem kiválasztása: Válassz ki egy elemet, amit tesztelni szeretnél. Ez lehet a címsor, képek, hívásra csábító gombok, szövegek vagy akár a dizájn is. Fontos, hogy csak egy változót változtass meg a két verzió között.
 3. A „kontroll” és „kihívó” vagy eredeti és módosított verziók létrehozása: Hozz létre két verziót: egy „kontrollt”, ami az eredeti, és egy „kihívót”, amiben a változást tesztelni szeretnéd. Például, ha a címsort teszteled, az A verzió lehet az eredeti címsor, míg a B verzióban egy új címsor szerepeljen.
 4. Mintacsoportok kiválasztása: Válaszd ki véletlenszerűen a látogatókat a mintacsoportokba. Mindkét verziót ugyanolyan méretű és reprezentatív mintacsoportokban teszteld. Így biztosíthatod az eredmények megbízhatóságát. Hiszen ez a te érdeked is, illetve az Ügyfeled érdeke is, hogy a legreprezentatívabb és legrelevánsabb eredményt tudd használni.
 5. Teszt futtatása: Indítsd el a tesztet és engedd, hogy a látogatók véletlenszerűen az A vagy B verziót lássák. A teszt időtartama legyen elegendő ahhoz, hogy megbízható adatokat gyűjts.
 6. Adatok gyűjtése és értékelés: Rögzítsd az adatokat a tesztelési időszak alatt. Figyeld, melyik verzió teljesít jobban a kitűzött célok szerint. Konverziós arány, visszapattanási arány, átlagos időtartam és más metrikák segítenek az értékelésben.
 7. Eredmények értelmezése: Tekintsd át az adatokat és értékeld ki, melyik verzió hozta a jobb eredményeket. Ha a kihívó vagy módosított verzió javítja a teljesítményt, érdemes azt előtérbe helyezni. Persze az is meglehet, hogy az eredeti változat az eredményesebb.
 8. Optimalizáció és ismétlés: Tanulj az eredményekből és alkalmazd azokat a további fejlesztések során. A tesztek egymásutánisága segít optimalizálni az oldaladat vagy landing oldaladat a megszerzett információk alapján. Ez segít egyben optimalizálni a Landing Oldalaid készítésének árait, melyek egyben befektetések a sikerbe.
A/B teszt
A/B Tesztelés: Hogyan csináld?
A/B Tesztelés: Hogyan ne csináld?
Landing Oldalaid készítésének ára

Az alábbi egy egyszerű példa egy AB teszthez használható táblázatra. Ebben a példában az A és B verzió eredményeit követjük nyomon.

Teszt #DátumVerzió A LátogatókVerzió A KonverziókVerzió B LátogatókVerzió B Konverziók
12023-09-01100050100060
22023-09-029504598055
32023-09-03110055105058

Ez a táblázat segít rögzíteni, hogy melyik teszt esetén mennyi látogató és konverzió volt mindkét verzióban. Az adatokat időrendi sorrendben rögzítheted, hogy követhesd a változásokat az idő függvényében. Az adatokat naponta, hetente vagy a teszt időtartamától függően rögzítheted.

Fontos megjegyezni, hogy a valóságban a táblázatot az A/B tesztelés során gyűjtött valós adatokkal kell frissíteni. A táblázat segít összehasonlítani a két verziót, és meghatározni, melyik eredményezte a jobb konverziót vagy teljesítményt.

Ha ezt kimásolod, használhatod a táblázatot a tesztek eredményeinek követésére:

Teszt #DátumVerzió A LátogatókVerzió A KonverziókVerzió A Konverziós arányVerzió B LátogatókVerzió B KonverziókVerzió B Konverziós arányNyertes Verzió

Az előző, fenti verzióhoz képest ebben a táblázatban a következő szempontokat is hozzáadtuk, ami szerintünk még érdekes lehet:

 • „Verzió A Konverziós arány” és „Verzió B Konverziós arány”: Ezek az oszlopok az egyes verziók konverziós arányát mutatják százalékban, ami segít összehasonlítani a konverziókat a látogatók számához képest. Így gyorsabban, első ránézésre látni fogod a%-os különbségeket. (Persze, ha egy egyszerű osztással vagy függvénnyel automatikusan kiszámoltatod egy táblázatkezelővel…
 • „Nyertes Verzió”: Ebben az oszlopban rögzítheted, melyik verzió teljesített jobban a teszt során. Ezt a szempontot későbbi elemzésekhez használhatod.

Ez a frissített táblázat részletesebb információkat nyújt a teszt eredményeiről és könnyebben segít a nyertes verzió kiválasztásában. Ennél részletesebb táblázatokat több fejléc elemmel használunk, de nem biztos, hogy nektek érdemes túlbonyolítani. Ezt mindenkire rábízom, ha maga csinálja, hogy még milyen részletes elemekre szeretne kitérni és mit követne még nyomon a fentieken felül.

További elemek lehetnek még, amiket érdemes lehet figyelemmel kísérni:

Az A/B tesztekkel kapcsolatos táblázat tartalma sokféle információt tartalmazhat, amelyek segítenek értékelni és összehasonlítani a két vagy több változat teljesítményét. Ezek közé tartozhatnak:

 1. Teszt verziók: Az A/B tesztben részt vevő verziók neve vagy azonosítója. Pl. A verzió és B verzió.
 2. Látogatók száma: Az egyes verziókat megtekintő látogatók száma.
 3. Konverziók száma: Az egyes verziók által eredményezett konverziók (pl. vásárlások, feliratkozások) száma.
 4. Konverziós arány: A konverziók számának százalékos aránya a látogatók számához viszonyítva.
 5. Visszapattanási arány: Az oldalt meglátogató látogatók százalékos aránya, akik az oldalra érkezés után nem végeztek semmilyen további cselekvést.
 6. Átlagos idő az oldalon: Az átlagos idő, amit a látogatók eltöltenek az oldalon.
 7. Kattintási arány (CTR): A CTA vagy hivatkozások által generált kattintások számának százalékos aránya az oldalletöltésekhez viszonyítva.
 8. Teszt időtartama: A tesztelés időtartama, amely alatt az adatokat gyűjtötték.
 9. Statisztikailag szignifikáns eredmények: Az eredmények szignifikanciája, ami mutatja, hogy az eredmények valószínűség szerint nem véletlenszerűek-e.
 10. Győztes verzió: A teszt végeredményeként kiválasztott nyertes verzió.
 11. Következő lépések: Azok az intézkedések vagy változtatások, amelyeket a teszt eredményei alapján terveznek.

Ez csak néhány példa arra, hogy milyen információkat figyelhettek a tesztelés esetén és melyeket lehet érdemes táblázatba foglalni. A pontos adatok és metrikák attól függenek, hogy mit tesztelsz, és milyen célokat tűztél ki a teszteléssel. Fontos, hogy a táblázat tükrözze azokat a mutatókat, amelyek a leginkább relevánsak és fontosak az adott A B teszt szempontjából.

A Konverziós Arány növelése

A konverziós arány növelése kulcsfontosságú a sikeresebb online jelenlét és üzleti eredmények eléréséhez. A tesztelés egy hatékony eszköz ezen célnak elérésére, mivel lehetővé teszi az online elemek, például weboldalak, hirdetések és e-mail kampányok hatékony optimalizálását. A megfelelően tervezett és végrehajtott A/B/C… tesztek segítenek azonosítani, melyik változat vagy megközelítés hozza a legjobb eredményeket a konverziós arány terén. A felhasználói élmény javítása, a hívás a cselekvésre (CTA) elhelyezésének optimalizálása és az üzenetek testreszabása mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a konverziós arány növeléséhez.

A/B Tesztelés: Hogyan ne csináld?

A tesztelés sikeres végrehajtása érdekében elkerülendő hibák:

 1. Túl sok változó tesztelése: Ne változtass meg egyszerre túl sok dolgot. Egy teszt során csak egy változót változtass meg, hogy megbízható eredményeket kapj.
 2. Túl sok teszt egyszerre: Ne kezdj el túl sok tesztet egyszerre. Ha egyszerre több tesztet futtatsz, sok változást hajtasz végre, nehéz lesz megállapítani, hogy melyik változás mit okozott és milyen változást hozott az eredményekben. Maradj egy-két fontos tesztnél, hogy a fókuszt ne veszítsd el.
 3. Korai értékelés: Ne hozz túl gyorsan döntést. Gyűjts elegendő adatot a teszt időtartama alatt a megbízható eredményekért.
 4. Nem megfelelő mintacsoportok, a véletlen kiválasztás hiánya: Ne válassz ki csoportokat olyan módon, ami nem tűnik véletlenszerűnek, vagy amelyek mérete nincs egyensúlyban. Fontos, hogy minden látogató egyenlő esélyt kapjon mindkét verzió megtekintésére.
 5. Nem kellően nagy mintaméret: Ha a mintaméret túl kicsi, az eredmények nem lesznek szignifikánsak. Biztosíts elegendő látogatót minden verzióhoz. Ha ehhez több idő kell, vagy plusz kampányokat kell indítanod a siker érdekében, célszerű ezeket megtenned a megfelelő eredményekért és későbbi garantált siker eléréséért.
 6. Kritikus elemek figyelmen kívül hagyása: Ne hagyd figyelmen kívül a kritikus elemeket, amelyek hatással lehetnek a felhasználói élményre vagy a konverziókra. Például ne csak a dizájnt teszteld, hanem figyelj oda az oldal sebességére, mobilkompatibilitására és a tartalom minőségére is.
 7. Nem figyelni a célra: Ne tesztelj olyan elemeket, amelyek nincsenek összhangban a céloddal. Koncentrálj azokra a változásokra, amik valóban befolyásolhatják a cél teljesítését.
 8. Elhanyagolni a tanulságokat: Ne hagyd figyelmen kívül az eredményekből származó tanulságokat. Minden tesztből érdemes tanulni, még ha nem is hozta a várt eredményt. Az eredmények értelmezése és alkalmazása a további fejlesztéseid során segíthet még jobb eredmények elérésében.

Hogyan végezheted el az A/B tesztelést a landing oldalaidon (legjobb gyakorlatokkal)

 1. Azonosítsd, mit szeretnél tesztelni
  Nézd meg az elmúlt hónapban elért landing oldali konverziókat. Ha alacsonyabbak, mint szeretnéd, vizsgáld meg, és gondold át, mely elemeket változtathatnád meg a javulás érdekében (nézd meg az alábbi listát, ha szükséged van néhány ötletre)!

👉 Tipp: Egy elemet tesztelj egyszerre. Így pontosan megértheted, hogyan befolyásolja a konverziókat, majd később tovább fejlesztheted további változókkal.

 1. Fogalmazz meg egy metrikus hipotézist
  Írd le, mit tesztelsz, és hogyan fogod mérni az eredményeket. Például mondhatnánk: „A vevői referenciaértékeléseinket feljebb helyezve a landing oldalon reméljük, hogy 2 hét alatt 50%-kal növelhetjük a konverziókat.”

👉 Tipp: Ha nem vagy biztos, hogyan fogalmazd meg a hipotézist, akkor tedd ‘SMART’-tá: specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött.

 1. Hozz létre egy új landing oldal verziót
  Hozz létre egy új landing oldalt az átállított elemmel, majd publikáld, hogy megkezdődhessen a tesztelés.

👉 Tipp: Győződj meg róla, hogy az új landing oldal ugyanannyi forgalmat kapjon ugyanazokból a forrásokból, hogy más változók ne befolyásolják az eredményeket.

 1. Végezd el a tesztet
  Megosztunk néhány top A/B tesztelő eszközt egy későbbi szakaszban. Amint befejeződik a próba, elemezd ki a teszt eredményeket, alkalmazkodj hozzájuk, majd teszteld a következő elemet!

👉 Tipp: A közönséged dinamikus és folyamatosan változik, ezért rendszeresen végezz A/B teszteket annak biztosítása érdekében, hogy folyamatosan elérd a célt.

A Teszteredmények Elemzése: Az A/B Tesztelés Egy Kiemelt Lépése

A tesztelés egyik legkritikusabb része a teszteredmények alapos elemzése. Miután lefuttattuk a tesztet és begyűjtöttük az adatokat, eljön az idő, hogy megvizsgáljuk, melyik változat hozta a jobb eredményeket. Ez a folyamat kulcsfontosságú a további optimalizációhoz és döntéshozatalhoz.

Az elemzés során a következő kérdésekre kell választ találnunk:

 1. Melyik változat teljesített jobban? Első lépésként azonosítanunk kell, melyik A vagy B verzió hozta a jobb konverziós arányt vagy más fontos metrikát. Ezt általában az alapján határozzuk meg, hogy melyik változat generált több konverziót vagy más kívánt eredményt.
 2. Van-e szignifikáns különbség? Fontos megállapítani, hogy az eredmények szignifikánsak-e. A statisztikai szignifikancia meghatározása segít abban, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az eredmények nem pusztán véletlenek.
 3. Miért teljesített jobban a nyertes változat? Az eredmények elemzése során próbáljuk megérteni, miért hozott jobb eredményeket a nyertes változat. Lehet, hogy a címsor vagy a CTA hatékonyabb volt, vagy a vizuális elemek jobban vonzották a látogatókat.
 4. Milyen tanulságokat vonhatunk le? Az elemzés során vonjunk le tanulságokat a tesztről. Ezek a tanulságok segíthetnek további optimalizációs lépések tervezésében és döntéshozatalban.
 5. Milyen módosításokat lehet alkalmazni? Az elemzés eredményeként azonosítsuk, milyen módosításokat lehet alkalmazni az oldalon vagy a kampányban annak érdekében, hogy tovább növeljük a konverziós arányt vagy más célmetrikát.

A tesztelés során a teszteredmények alapján hozott döntések kulcsfontosságúak az online marketing hatékonyságának és eredményességének növeléséhez. A folyamatos tesztelés és elemzés segít optimalizálni az online jelenlétet és elkerülni a vak tippelést az online marketing döntések során.

A/B Tesztelés Esettanulmányok: Valós Példák a Konverziók Növelésére

A tesztelés egy hatékony módszer a konverziós arányok növelésére, de a gyakorlatban történő alkalmazásához konkrét példákra is szükség van. Az alábbiakban néhány valós tesztelési esettanulmányt mutatunk be, amelyek segítenek megérteni, hogyan lehet ezt a módszert hatékonyan alkalmazni:

1. CTA Szövegezés A/B Tesztje:

Probléma: Egy online kiskereskedőnek alacsony volt a kosárba helyezett termékek konverziós aránya. A CTA gombon szereplő szöveg hatását akarták tesztelni.

Megoldás: Két verziót készítettek: Az A verzióban az eredeti szöveg volt, ami a „Vásárlás most” feliratot tartalmazta. A B verzióban pedig az „Azonnal vásárolj!” szöveg szerepelt.

Eredmény: A teszt során kiderült, hogy a „Azonnal vásárolj!” szövegű CTA gomb 27% -kal több konverziót eredményezett, mint az eredeti szövegű.

2. Képek A/B Tesztelése:

Probléma: Egy online utazási oldal azt tapasztalta, hogy a felhasználók nem elégedettek a webhelyükön található képek minőségével, és kevesebb foglalást hajtottak végre.

Megoldás: A cég új képeket készített az összes szálláshelyükről, majd tesztelte az eredeti és az új képeket a webhelyen.

Eredmény: A teszt során az új képek átlagosan 35% -kal több foglalást hoztak, mint az eredeti képek.

3. Bejegyzés Hosszúság A/B Tesztje:

Probléma: Egy blog írója azt akarta megtudni, hogy a rövidebb vagy hosszabb bejegyzések eredményezik-e több hirdetési bevételt.

Megoldás: Készített két verziót ugyanarról a bejegyzésről, egy rövidebbet és egy hosszabbat, majd megjelenítette mindkettőt a weboldalán.

Eredmény: A teszt során kiderült, hogy a hosszabb bejegyzések átlagosan 45% -kal több hirdetési bevételt generáltak, mint a rövidebbek.

Ezek az esettanulmányok jól szemléltetik, hogy a verziók tesztelése milyen hatékony eszköz lehet a konverziós arányok növelésére. Fontos megérteni, hogy nincs egyetlen univerzális megoldás, és a legjobb eredmények elérése érdekében folyamatosan tesztelni és optimalizálni kell az oldalakat és kampányokat.

Kreatív tesztelési módszerek

Az A/B tesztelés során kreatív módszerek alkalmazása segíthet abban, hogy mélyebben megértsük a felhasználók viselkedését és növeljük a konverziós arányokat. Íme néhány kreatív tesztelési módszer:

1. Történetmesélés Tesztek: Készíts két változatot egy olyan tartalomból, amely történetmesélést használ. Az egyik változatban a történet a kezdetén, a másikban a végén van. Teszteld, hogy melyik verzió vonzza jobban a felhasználókat és hosszabb ideig tartja a figyelmüket.

2. Videóinterakció Tesztek: Ha videókat használsz a webhelyeden vagy a hirdetéseidben, teszteld az interakciós lehetőségeket. Például egy videó végén lehetőséget adhatsz a nézőknek arra, hogy közvetlenül megvásárolják a terméket. Másik verzióban pedig csak egy hagyományos hivatkozást teszel a termékoldalra. Mérjük meg, hogy melyik hozza a jobb eredményeket.

3. Animációs CTA Tesztek: A hívás a cselekvésre (CTA) gombok animációjának változtatásával kreatívabb megközelítést alkalmazhatsz. Például egy verzióban az „Add a kosárba” gomb fokozatosan megjelenik, a másikban pedig pörgő mozgással jelenik meg. Azt tesztelheted, hogy az animált CTA-k jobban vonzzák-e a felhasználók figyelmét.

4. Dinamikus Tartalom Tesztek: Használj olyan teszteket, amelyek dinamikusan alkalmazkodnak a felhasználók viselkedéséhez. Például egy felhasználó, aki többször meglátogatta az oldaladat, más tartalmat láthat, mint az első látogatók. Teszteld, hogy a dinamikus tartalmak hogyan befolyásolják a konverziókat.

5. További Tudnivalók Előrehozása: Próbáld ki a „teaser” vagy előzetes információk elhelyezését a weboldaladon. Például, ha egy új terméket vagy tartalmat kínálsz, készíts egy rövid előzetest vagy részletet, amit a felhasználók először láthatnak. Ezután teszteld, hogy az előzetes információk növelik-e a konverziókat a teljes tartalom megtekintése érdekében.

6. A Titokzatos Megközelítés: Alkalmazz egy rejtélyes megközelítést a CTA-konstrukcióval. Például egy olyan CTA gombot használhatsz, amely csak részlegesen jelenik meg, és a felhasználóknek meg kell találniuk vagy követniük kell a mozdulataikat ahhoz, hogy teljesen láthatóvá váljon. Teszteld, hogy a rejtélyes megközelítés mennyire vonzza az érdeklődést és serkenti a kattintásokat.

Ezek csak néhány példa arra, hogy hogyan alkalmazhatod a kreatív tesztelési módszereket az tesztelés során. Az ilyen kreatív megközelítések segíthetnek abban, hogy jobban megértsd a célcsoportodat és optimalizáld a konverziós arányokat. Ne félj kísérletezni, és mindig kövesd nyomon az eredményeket, hogy megtaláld a legjobb megoldásokat.

10 fontos elem, amit tesztelhetsz a landing oldalakon Íme néhány landing oldali A/B tesztelési ötlet, ami segít elkezdeni

 • Hero szekció kép: Melyik kép generálja a legtöbb konverziót?
 • Címsor: Melyik szöveg a legmeggyőzőbb?
 • Hívás a cselekvésre gomb: Melyik elhelyezkedés kapja a legtöbb kattintást?
 • Szöveg: Melyik hangvétel/stílus rezonál a legjobban?
 • Űrlapok és űrlapmezők: Kevesebb mező kevesebb regisztrációt generál?
 • Társadalmi bizonyíték: Kapnak-e több interakciót az arcképes referenciaértékelések, mint azok, amelyek anélkül vannak?
 • Árazás: Befolyásolja-e a konverziókat árazási marketing trükk, például a 500 Forint vagy 499 Forint?
 • Visszaszámláló óra: Segít-e egy visszaszámláló óra több embernek a cselekvésre ösztönzésében?
 • Elrendezés: Jobb, ha egy videót a lap tetejére vagy éppen alá ágyazunk be?
 • Navigáció: Lenne-e egy menü a lap tetején, vagy túl zavaró lenne?

ElemekTeszt kérdések
Hero szekció képMelyik kép generálja a legtöbb konverziót?
CímsorMelyik szöveg a legmeggyőzőbb?
Hívás a cselekvésre gombMelyik elhelyezkedés kapja a legtöbb kattintást?
SzövegMelyik hangvétel/stílus rezonál a legjobban?
Űrlapok és űrlapmezőkKevesebb mező kevesebb regisztrációt generál?
Társadalmi bizonyítékKapnak-e több interakciót az arcképes referenciaértékelések, mint azok, amelyek nélkül vannak?
ÁrazásBefolyásolja-e a konverziókat az árazás megjelenése, például az 500 Ft vagy 499 Ft a jobb választás?
Visszaszámláló óraSegít-e egy visszaszámláló óra több embernek a cselekvésre ösztönzésében?
ElrendezésJobb, ha egy videót a lap tetejére vagy alá ágyazunk be?
NavigációLenne-e egy menü a lap tetején, vagy túl zavaró lenne?
10 fontos elem, amit tesztelhetsz a landing oldalakon

Konverziós tesztelési eszközök

A konverziós tesztelési eszközök olyan fontos elemek, amelyek segítik az online marketingszakembereket abban, hogy optimalizálják webhelyeiket és növeljék a konverziós arányokat. Íme néhány olyan eszköz, amelyek segítségével könnyen elvégezheted a teszteket és más konverziós vizsgálatokat:

 1. Google Optimize: Ez egy ingyenes eszköz a Google-től, amely lehetővé teszi a tesztek, a többváltozós tesztek és az átirányítások gyors beállítását. Segítségével könnyedén változtathatod webhelyed különböző elemi és mérheted az eredményeket.
 2. Optimizely: Az Optimizely egy népszerű eszköz a konverziós teszteléshez, amely számos funkciót kínál, például a teszteket, a többváltozós teszteket és a szegmensek szerinti teszteket. Használhatod webhelyeken és mobilalkalmazásokon egyaránt.
 3. VWO (Visual Website Optimizer): Ez a eszköz könnyen használható, és számos lehetőséget kínál a konverziós tesztelésre, beleértve a teszteket, a többváltozós teszteket és a szemkövetést. A VWO segít az oldalad optimalizálásában a legjobb eredmények elérése érdekében.
 4. Unbounce: Ha landing oldalakat hozol létre és szeretnéd tesztelni azok hatékonyságát, az Unbounce segít. Ez az eszköz lehetővé teszi a teszteket és az átirányításokat landing oldalakon.
 5. Crazy Egg: A Crazy Egg egy hőtérképes elemző eszköz, amely segít megérteni, hogy a felhasználók hogyan kölcsönhatásba lépnek az oldaladdal. Ezáltal könnyen azonosíthatod az optimalizálási lehetőségeket.
 6. Hotjar: A Hotjar egy másik hőtérképes elemző eszköz, amely mellett felhasználhatod a felvételkészítést is, hogy láthasd, hogyan böngészik a felhasználók az oldaladat. Segít azonosítani a konverziós problémákat.
 7. Convert Experiences: Ez egy összetett konverziós tesztelési eszköz, amely többféle tesztelési lehetőséget kínál, például A/B/C/D teszteket és többváltozós teszteket. Segít optimalizálni a felhasználói élményt és növelni a konverziós arányokat.

Csak néhány példát mutattunk be a konverziós tesztelési eszközökre. Az optimális eszköz attól függ, hogy milyen típusú teszteket szeretnél elvégezni, és milyen eredményekre van szükséged. Minden eszköznek megvan a saját erőssége, ezért érdemes alaposan megvizsgálni őket, mielőtt választasz.

Adatvezérelt döntéshozatal

Az adatvezérelt döntéshozatal egy olyan folyamat, amely során az üzleti vagy marketingdöntéseket az adatok és az analitika alapján hozzuk meg. Ez azt jelenti, hogy az adatok és a mérési eredmények meghatározzák, hogy melyik irányba haladunk. A tesztelés és a konverziós vizsgálatok fontos eszközei az adatvezérelt döntéshozatalnak.

Ez a módszer kizárja a tippelést és az intuitív döntéseket, és helyette az objektív adatokra támaszkodik. Az adatvezérelt döntéshozatal alapelvei közé tartozik az adatok gyűjtése, elemzése és értelmezése, valamint az eredmények alapján történő cselekvés.

Például, ha egy webhelyen azt szeretnénk eldönteni, hogy melyik címke vagy szöveg verziója vonzza több kattintást és konverziót, akkor A/B tesztet használhatunk. Az adatvezérelt döntéshozatal során összegyűjtjük az A és B verziók teljesítményére vonatkozó adatokat, és az eredmények alapján döntünk, hogy melyik verziót alkalmazzuk hosszú távon.

Az adatvezérelt döntéshozatal segít maximalizálni az eredményeket, minimalizálni a kockázatot és jobban megérteni a célcsoportot. Ezáltal hatékonyabbá és eredményesebbé teheti az üzleti és marketingstratégiát.

A/B teszt
Hogy végezz A/B tesztelést
Hogyan végezz A/B tesztelést
Valóban szükség van A/B tesztre, A/B Tesztelésre?
Milyen problémákba ütközhetünk A B teszt esetén?
Mire figyeljünk AB teszt során?

Valóban szükség van A/B tesztre, A/B Tesztelésre?
Milyen problémákba ütközhetünk?
Mire figyeljünk még?

Az A/B tesztek nagyszerűek, de problémák is felmerülhetnek. Az első kérdés, hogy érdemes-e tesztet végezni, vagy csak időpocsékolás lesz? A teszt eredményei gyakran finomabb változásokat mutatnak, amelyek nem mindig érzékelhetők azonnal. Fontos eldönteni, ha a tesztelt változtatások valóban hatékonyak-e a hosszú távon.

A másik kérdés az, hogy a tesztelés csak egy része az optimalizációnak. Bár a CTA gomb színének tesztelése fontos, az igazi hatás mélyebben van. Az oldal teljes felépítése, tartalma, sebessége és használhatósága mind hozzájárul a felhasználói élményhez. Tehát ne csak a kisebb változtatásokra összpontosíts, hanem a nagyobb kép egészére is figyelj.

Egy másik potenciális probléma, hogy egy-egy teszt eredményei eltérhetnek idővel. Az egyik változat rövid távon jobb lehet, de hosszabb időn keresztül a másik lehet hatékonyabb. Fontos, hogy hosszabb távon is figyelj az eredményekre és ne csak azonnali változásokat keress.

Ezek a tesztek rávilágíthatnak arra is, hogy a felhasználók viselkedése összetett és sok tényezőtől függ. Ezért fontos átgondolni, hogy a tesztelt változtatások valóban a kívánt hatást fogják-e elérni. A tesztelés hasznos eszköz, de megfelelő stratégiával és átfogó gondolkodással kell alkalmazni.

A/B teszt Mi az A/B Tesztelés vagy Mi az az A B Teszt?

Mennyibe kerül az A/B Tesztelés?

A tesztelés költsége számos tényezőtől függ, és a teszt mértékétől, komplexitásától és az alkalmazott eszközöktől függően változhat. Először is, fontos megérteni, hogy az AB teszt nem feltétlenül jár magas költségekkel, és akár kevés pénzzel is elvégezhető, mégis jelentős kiadásoktól kímélheted meg magad egy reklám vagy hirdetési kampány esetén!

A tesztelésre használt platform vagy szoftver költsége jelentős tényező lehet. Vannak olyan ingyenes és olcsó eszközök, amelyek segítségével egyszerű teszteket hajthatunk végre. Azonban a nagyobb cégek esetében lehet, hogy prémium szolgáltatásokra van szükség, amelyek magasabb havi vagy éves díjakkal járhatnak.

A tesztelési eszközök, mint például a vizuális elemek tervezése és kivitelezése is befolyásolják a költségeket. Ha új grafikákat, szövegeket vagy képeket kell létrehozni a teszthez, akkor ezek tervezése és elkészítése pénzbe kerülhet.

Emellett a teszteléshez szükséges adatok gyűjtése és elemzése is költséggel járhat. Ha speciális eszközöket vagy szakembereket kell alkalmazni az adatok gyűjtéséhez és értelmezéséhez, akkor ez is növelheti a költségeket.

Ne feledjük továbbá a szakértői munkaerő költségét sem. A tesztek tervezéséhez, végrehajtásához és az eredmények elemzéséhez szakértők és analitikusok segítségére lehet szükség. Ez a szakértői munkaerő költsége is hozzáadódik a teljes költséghez.

Mindenekelőtt fontos meghatározni, hogy milyen célokat kívánunk elérni a teszteléssel, és ehhez milyen szintű és típusú tesztelésre van szükségünk. A kisebb költségvetésű projektek esetén egyszerű A/B tesztekkel is érdemes kezdeni, majd a tapasztalatok és eredmények alapján fokozatosan növelni a tesztelési költségeket. A tesztelés befektetés, mely hosszú távon megtérülhet a növekvő konverziók, jobb felhasználói élmény és hatékonyabb marketingstratégia által.

Az A/B tesztelés során a fő cél az oldal optimalizálása, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg a SEO-t és a keresőmotorok működését. Hogyan érdemes ezt megtenni?

A/B teszt
Az A/B tesztelés során a fő cél az oldal optimalizálása, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg a SEO-t és a keresőmotorok működését. Hogyan érdemes ezt megtenni?

Először is, a tesztelés során ne változtass meg olyan elemeket, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a Keresőoptimalizálás, SEO szempontjából. Például a címek, meta leírások és kulcsszavak ne változzanak drasztikusan. Ezek az elemek hatással lehetnek a keresőmotorok által történő indexelésre és a helyezésünkre.

Másodszor, használj kanonikus címet, címkét a tesztelt oldalaidon. Ez a kanonikus címke jelzi a keresőmotoroknak, hogy az adott oldal egy másik változatának a kanonikus verziója az eredeti. Így segíthetsz elkerülni a kettőzött, duplikált tartalmak problémáját, amelyek negatívan befolyásolhatják a helyezésünket.

Harmadszor, ügyelj a gyors oldalbetöltésre. A tesztek során hozzáadhatunk extra kódokat vagy elemeket az oldalhoz, amelyek lassíthatják a betöltést. Fontos, hogy ne engedjük, hogy a lassú oldal sebesség negatívan befolyásolja a felhasználói élményt és a helyezésünket.

Negyedszer, ne feledkezzünk meg a mobilbarát kialakításról. A tesztelés eredményeit mind a desktop, mind a mobil verzióra alkalmazni kell, hogy biztosítsuk a felhasználók számára a jó élményt minden eszközön.

Összességében, az A/B tesztelés során tartsuk szem előtt, hogy az optimalizálásnak nem szabad negatívan befolyásolnia a SEO-t és a helyezésünket. Szánjunk időt a tesztek megfelelő tervezésére és a releváns SEO elemek megőrzésére.

A/B Tesztelés: 21 Haladó A/B Tesztötlet, amiket Még Soha Nem Próbáltál Ki

Haladó A/B Tesztek: 21 Új Ötlet a Konverzió Optimalizáláshoz

A/B tesztelés, vagy más néven split tesztelés, nem csupán tudomány, hanem művészet is. A teszt létrehozása, a forgalom irányítása, majd az eredmények mérésének része a tudomány. Viszont azt eldönteni, hogy milyen változatokat érdemes tesztelni, az már a művészet része.

Az alábbiakban bemutatunk haladó tesztötleteket, amelyek segítségével új dimenziókat nyithatsz meg a konverzió optimalizálás terén. Minden egyes teszt új lehetőségeket rejt magában, és bár nem minden teszt illik minden helyzethez, az itt bemutatott ötletek segíthetnek abban, hogy kreatívabban és hatékonyabban használd a tesztelést.

Némelyik ötlet az alábbiakból ránézésre kevésbé hatásosnak tűnhet, mint a jól bevált változatok és szokások. Éppen ez benne a különleges és ettől lesz más és egyedi, mint amit általában lát az olvasó vagy az ügyfél, és ez ragadja meg a figyelmét vagy készteti cselekvésre. Éppen ezért javasoljuk ítélkezés előtt kipróbálni azokat. Bízzuk a döntést a felhasználókra, az ügyfelekre, az olvasókra!

Fedezd fel a tesztelés új dimenzióit ezzel a haladó tesztötlet gyűjteménnyel. Optimalizáld a konverziókat és növeld az oldal hatékonyságát.

A/B teszt
A/B Tesztelés: 21 Haladó A/B Tesztötlet, amiket Még Soha Nem Próbáltál Ki

Tesztötletek:

A/B Teszt Ötlet #1: A CTA Áthelyezése a Hero Szekció Alá

A CTA áthelyezése az hero szekció, azaz az azonnal megjelenő oldal alá: Hátrébb helyezett cselekvésre hívás (CTA) – a hagyományos felfogással ellentétben – a bonyolultabb ajánlatok esetében javíthat a konverziós arányon.

Teszt Ötlet #2: Automatikus Fókusz az Űrlapon

Automatikus fókusz az űrlapon: Az űrlapra automatikusan történő fókuszálás kipróbálása, különösen akkor, ha az oldal sok információt tartalmaz.

Teszt Ötlet #3: Mindent Eltávolítás az Oldal Alja Alatt

Mindent eltávolítás az oldal alja alatt: Az oldal hosszának optimalizálása eltérő lehet az egyszerű és a bonyolult célok esetében. Mindent eltávolítani az oldal alja alatt? Teszteld, hogy milyen hatással van a konverzióra.

Teszt Ötlet #4: Két CTA Hozzáadása Egymás Mellé

Két CTA hozzáadása egymás mellé: Egy oldalon, egymás mellett történő két CTA használata olyan bonyolult ajánlatoknál, ahol a felhasználóknak „tudj meg többet” és „iratkozz fel” is szükséges lehet.

A/B Teszt Ötlet #5: Az Adatvédelmi Szabályzat Szövegének Módosítása

Az adatvédelmi szabályzat szövegének módosítása: Az adatvédelmi szabályzat szövege komoly hatással lehet az oldalon történő konverziókra. Változtasd meg a szöveget, írd bele, hogy milyen többlet garanciát vállalsz mint a versenytársaid, vagy próbálkozz bármi egyedivel és figyeld meg a hatást!

Teszt Ötlet #6: Több Navigációs Kategória Hozzáadása a Kezdőoldalon

Több navigációs kategória hozzáadása a kezdőoldalon: Az átláthatóság fontos, és néha több navigációs kategória hozzáadása segíthet az oldal látogatóinak könnyebb eligazodásában.

Teszt Ötlet #7: Két Különböző CTA Elhelyezése Az Oldal Két Részében

Két különböző CTA elhelyezése az oldal két részében: Az oldal hosszabb részeinél más és más CTA használata a konverziók növelése érdekében.

Ha hosszú landing oldalad van, és két különböző CTA-t szeretnél használni, ne másold le ugyanazt a CTA-t az oldal aljára, hanem helyezz el egy másikat, amely másképp szólítja meg a felhasználókat.

A másodlagos CTA-k lehetnek például: Tudj meg többet ; Kezdd el most ; Gyerünk…

Teszt Ötlet #8: Oldal Módosítása az Időjárás Alapján

Oldal módosítása az időjárás alapján: A testreszabás a marketing kulcsa, és a felhasználók kontextusának figyelembevétele is fontos. Próbáld ki az időjárás alapján változó oldalt!

Teszt Ötlet #9: Űrlap Elrendezésének Megváltoztatása

Űrlap elrendezésének megváltoztatása: Az űrlap elrendezése befolyásolhatja a konverziós arányt. Teszteld, hogy a függőleges vagy vízszintes elrendezés hatékonyabb-e.

AB Teszt Ötlet #10: Színváltozások a CTA Gombokon

Színváltozások a CTA gombokon: A gombok színe jelentős hatással lehet a felhasználók cselekvésére. Próbáld ki különböző színek kombinációit, és figyeld meg, melyik hozza a legjobb eredményt.

Teszt Ötlet #11: Háttérkép Változtatás

Háttérkép változtatás: Az oldal háttérképének megváltoztatása a hangulat és a figyelem felkeltése érdekében. Kísérletezz különböző képekkel és színekkel.

Teszt Ötlet #12: Videóval vagy Képekkel

Videóval vagy képekkel: Próbáld ki, hogy a konverziós arányt jobban növeli-e egy rövid bemutató videó vagy inkább statikus képek használata az oldalon.

Teszt Ötlet #13: Hangsúlyozott Social Proof

Hangsúlyozott social proof: Az elégedett ügyfelek véleménye és visszajelzései növelhetik a bizalmat. Kísérletezz, hogy hogyan helyezed el ezeket az elemeket az oldalon.

Teszt Ötlet #14: Hosszabb vs. Rövidebb Tartalom

Hosszabb vs. rövidebb tartalom: Vizsgáld meg, hogy az oldal hossza milyen hatással van a konverzióra. Próbáld ki különböző tartalomhosszokat.

Teszt Ötlet #15: Scroll Effekt Változtatás

Scroll effekt változtatás: Az oldal görgetése során történő vizuális hatások módosítása lehet érdekes teszt. Kísérletezz a scroll effektekkel és figyeld meg a felhasználók reakcióját.

Teszt Ötlet #16: Új Konverziós Útvonalak

Új konverziós útvonalak: Próbáld ki, hogy milyen hatással lehet a konverzióra az oldalon újabb konverziós útvonalak hozzáadása vagy meglévők módosítása. Próbálj ki újabb CTA-kat, újabb ajánlatokat vagy tartalmakat.

Teszt Ötlet #17: Garancia vagy Visszatérítési Politika Tesztelése

Ha az ár és a bizalom a fő gátja a konverzióknak, teszteld a garancia vagy visszatérítési politika feltüntetését az oldalon. Ez növelheti a vásárlók bizalmát és ösztönözheti őket a konverzióra.

Teszt Ötlet #18: Chatbot vagy Élő Csevegés Tesztelése

A chatbot vagy élő csevegés lehetősége növelheti az oldal látogatói élményét és segíthet a kérdések gyors megválaszolásában. Kísérletezz a chatbot elhelyezésével és designjával a konverziók növelése érdekében.

Teszt Ötlet #19: Interaktív Tartalom Hozzáadása

Ez a teszt az interaktív tartalom hatását vizsgálja a konverziós arányra. Próbáld ki például interaktív elemeket, mint kérdőívek, kvízek vagy kalkulátorok, amelyek segítségével a felhasználók aktívan részt vehetnek az oldal felfedezésében és információk megosztásában. Ezek az elemek nemcsak növelhetik az oldal érdekességét, hanem segíthetnek magasabb konverziós arány elérésében is.

Teszt Ötlet #20: Videó Beágyazás Tesztelése

Ha eddig nem használtál videót az oldaladon, próbáld ki a videó beágyazását. Egy jól elkészített videó segíthet jobban átadni az üzenetedet és növelheti a konverziókat.

A/B Teszt Ötlet #21: Szöveg Stílus Tesztelése

Kísérletezz különböző szövegstílusokkal, mint például informatív, humoros, vagy érzelmes. Meglepő eredményeket kaphatsz, amelyek rávilágítanak arra, milyen szövegtípus hozza a legjobb konverziókat.

Amennyiben segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk – WaaS – bizalommal!

Üdv,

WaaS.hu az Online Marketing és Landing Oldal Szakértő

És végül, de nem utolsó sorban a FAQ, GyIK, azaz a Gyakori kérdések és a válaszok a kérdésekre. Gyakran Ismételt Kérdések

1. Kinek ajánlott az online marketing tartalom optimalizálása? Azoknak, akik szeretnék javítani weboldaluk hatékonyságát és konverzióit.

2. Mik azok a konverziós arányok és miért fontosak? A konverziós arányok azon arányok, amelyekkel a látogatók a weboldalra érkezés után vásárlókká vagy cselekvőkké válnak. Fontosak, mert mutatják, mennyire hatékony a weboldal.

3. Miért alkalmazzunk hasonlító teszteket az online marketingben? A hasonlító tesztek segítenek megérteni, melyik változat teljesít jobban, lehetővé téve a hatékonyabb marketingstratégia kidolgozását.

4. Hogyan befolyásolhatja a tartalom optimalizálás a felhasználói élményt? A jobb tartalom és elrendezés javíthatja a felhasználók navigációját és interakcióját, növelve a weboldalon eltöltött időt és a konverziókat.

5. Milyen fontos szempontokat érdemes figyelembe venni a tesztek tervezésekor? Cél, tesztelendő változók, minta mérete és kiválasztása a kulcsfontosságú tényezők.

6. Hogyan segíthet a tartalom optimalizálás a keresőmotor-optimizációban (SEO)? A megfelelő kulcsszavak használata és a tartalom minősége javíthatja a weboldal helyezését a keresőmotorok találati listájában.

7. Miért fontos a folyamatos tesztelés és optimalizálás az online marketingben? A folyamatos tesztelés segít megtalálni a legjobb stratégiákat és javítani a konverziós arányokat az idő múlásával.

8. Hogyan mérhetjük a weboldalon történő cselekvéseket? Kattintások, kitöltött űrlapok, vásárlások és egyéb cselekvések nyomon követése segíthet a teljesítmény értékelésében.

9. Milyen hatással lehet az oldal sebessége a konverziókra? Lassú oldalak csökkenthetik a látogatók türelmét és növelhetik a lemorzsolódást, ezért fontos a gyors oldalbetöltés.

10. Miért érdemes a vizuális elemeket is tesztelni? A képek és dizájn hatással vannak az érzelmekre és a felhasználói élményre, így azok optimalizálása javíthatja a konverziókat.

11. Mik a leggyakoribb hibák, amelyeket érdemes elkerülni az online marketing optimalizálásában? Túlzott változtatások, alacsony mintaméret, nem megfelelő tesztek kiválasztása.

12. Hogyan határozzuk meg, mikor van szükség teljes weboldal áttervezésre? Az adatok alapján, ha a jelenlegi oldal gyenge konverziókat vagy magasabb lemorzsolódást mutat.

13. Mire kell figyelni a mobil felhasználók konverzióiban? Az egyszerű navigáció, gyors oldalbetöltés és a mobilbarát design kulcsfontosságú a mobil felhasználói élmény javításához.

14. Milyen hatással lehet az érthető és hatékony CTA-k (hívások a cselekvésre) használata a konverziókra? Jól megtervezett CTA-k ösztönözhetik a felhasználókat a cselekvésre, növelve a konverziós arányokat.

15. Hogyan érdemes kezelni az A/B tesztek eredményeit? Az eredmények alapján a legjobban teljesítő változatot választva hosszú távon növelhetjük a konverziókat.

16. Mikor érdemes megnövelni a tesztelési költségvetést? Amikor a kisebb tesztek pozitív eredményeket hoznak, érdemes fokozatosan növelni a költségvetést a hatékonyabb stratégiákra.

17. Hogyan lehet minimalizálni a tesztelési hibákat és téves következtetéseket? Egyszerre csak egy változó tesztelése, megbízható minta kiválasztása és részletes adatelemzés segíthet a hibák minimalizálásában.

18. Milyen hatással lehet a tartalom hossza a felhasználói élményre? Az optimális tartalomhossz a célközönségtől függ, de egyértelmű és összefüggő tartalom elősegítheti a konverziókat.

19. Hogyan tudjuk az e-maileket hatékonyan optimalizálni a konverziók érdekében? Személyre szabott tartalom, figyelemfelkeltő tárgymező és jól látható CTA-k javíthatják az e-mail konverziókat.

20. Milyen típusú adatokra érdemes összpontosítani az A/B tesztelések során? Látogatói viselkedés, konverziók, visszapattanási arány és kattintások adatok segíthetik a tesztek eredményeinek kiértékelését.

21. Hogyan befolyásolhatja az oldal elrendezése a konverziókat? A megfelelő elrendezés segíthet a látogatóknak könnyen megtalálni az információkat és cselekedni.

22. Milyen hatással lehet a címsorok és alcímek tesztelése a felhasználókra? A vonzó címsorok és alcímek megragadhatják a látogatók figyelmét és növelhetik a konverziókat.

23. Hogyan mérhetjük a látogatók érzelmi reakcióit a weboldalon? Az A/B tesztekkel megfigyelhetjük, mely vizuális és szöveges elemek váltanak ki erőteljes érzelmi reakciókat.

24. Hogyan lehet a közösségi média aktivitást optimalizálni a konverziók érdekében? A releváns tartalom, az interaktív posztok és a hatékony CTA-k segíthetik a közösségi média konverzióit.

25. Hogyan segíthet az A/B tesztelés a marketingkampányok optimalizálásában? A tesztek a kampányelemeinket optimalizálhatják, növelve a konverziókat és a hatékonyságot.

26. Milyen szerepe van a hasonlító teszteknek az alkalmazások optimalizálásában? Az alkalmazásokban végzett hasonlító tesztek segíthetik a felhasználói élmény javítását és a konverziók növelését.

27. Mire érdemes figyelni a demográfiai változók tesztelésekor? A demográfiai adatok alapján célcsoportokra szabott tartalmat és dizájnt lehet létrehozni.

28. Milyen módon javíthat a mikrointerakciók tesztelése a felhasználói élményen? A mikrointerakciók optimalizálása segíthet a felhasználók interakciójának fokozásában és a konverziók növelésében.

29. Hogyan lehet összekapcsolni az A/B tesztelést a CRM rendszerekkel? A tesztekkel kapott adatokat össze lehet vetni a CRM adatokkal, hogy átfogó képet kapjunk a felhasználói viselkedésről.

30. Miért fontos a hosszú távú A/B tesztek eredményeinek figyelemmel kísérése? Az online környezet folyamatosan változik, ezért a hosszú távú tesztek eredményeinek figyelemmel kísérése segít a folyamatos optimalizálásban és a konverziók javításában.

Hogyan befolyásolhatja az interaktív elemek tesztelése a felhasználói élményt?

A/B teszt

Az interaktív elemek, mint például gombok, csúszkák vagy videók tesztelése segíthet élvezetesebb és angazálóbb felhasználói élmény kialakításában, ami növelheti a konverziókat.

Milyen hatással lehet a mobilbarát design tesztelése a mobil konverziókra?

A/B teszt

A mobilbarát design tesztelése és optimalizálása javíthatja az oldal betöltési sebességét és felhasználhatóságát, ami növelheti a mobil konverziókat.

Hogyan befolyásolhatja az ajánlatok elhelyezésének tesztelése a vásárlói döntéshozatalt?

A/B teszt

Az ajánlatok elhelyezésének tesztelése meghatározhatja, hogy melyik elrendezés vagy pozíció ösztönzi leginkább a vásárlókat a döntéshozatalra és a vásárlásra.

Miért fontos a szöveges tartalmak tesztelése az oldalon?

A/B teszt

A szöveges tartalmak tesztelése segít megtalálni a legmegfelelőbb és legmeggyőzőbb szövegeket, amelyek hatékonyabban kommunikálják az üzenetet és növelik a konverziókat.

Milyen előnyökkel járhat az élő chat tesztelése az ügyfélszolgálati oldalon?

Landoló Oldal Árak Az Árak és A Vásárlói Döntéshozatal - Az Ellenállhatatlan Értékek Hatása

Az élő chat tesztelése lehetővé teszi az ügyfélszolgálati csapat számára, hogy azonnal reagáljon a látogatók kérdéseire, ami javíthatja az elégedettséget és növelheti a vásárlási hajlandóságot.

Hogyan választhatom ki a megfelelő A/B tesztötletet?

A választást az oldal célja és a felhasználói viselkedés alapján kell meghozni. Kísérletezz és figyeld az eredményeket!

Hány változatot érdemes egyszerre tesztelni?

Általában 2-3 változatot érdemes tesztelni egyszerre, hogy könnyen összehasonlíthasd az eredményeket.

Mennyi idő alatt érdemes eldönteni, melyik változat a jobb?

Legyen elegendő idő a tesztelésre, de ne húzd túl. Általában néhány hét alatt megtudhatod a legjobb eredményeket.

Mi a teendő, ha a teszteredmények nem egyértelműek?

Ha a teszteredmények nem egyértelműek, kísérletezz más változatokkal vagy módosítsd a teszt feltételeit.

Hogyan használhatom az A/B tesztelést a mobil felhasználókra?

CTA-Call-To-Action-Landoló-Oldal-Landing-Page-landolo-oldal-unsplash

A mobil felhasználók más módon használják az oldaladat. Teszteld az oldal mobilbarát verzióját is a legjobb eredményekért.

Iratkozzon fel!

Legfrissebb Cikkek:

Az Ügyfélszerzés Titka: Profi Landing Oldalak

Az Ügyfélszerzés Titka: Profi Landing Oldalak

Az online üzleti világban a látványos weboldalak már nem luxus, hanem elvárás. A Landing Oldalak, ezek közül is az egyik legfontosabb eszközök, segítenek abban, hogy az érdeklődők ügyfelekké váljanak.

A profi landing oldalak a digitális marketing egyik alapkövei. Ezek az egyszerűnek tűnő, ám annál hatékonyabb weboldalak kizárólag egyetlen célra szolgálnak: a látogatókat arra ösztönözni, hogy konkrét cselekvést hajtsanak végre. Legyen szó egy termék vásárlásáról, egy hírlevél feliratkozásról vagy akár egy letöltésről – a landing oldalak feladata, hogy a felhasználót a kívánt irányba tereljék. Ez a stratégia alapvető fontosságú a konverziós ráták növelése és a hirdetési költségek minimalizálása szempontjából. Szóval, hogyan hozhatunk létre hatékony és profi landing oldalakat, amelyek valóban a kitűzött célokat szolgálják?

bővebben
Eredményes Landing Page Social Proof Használata

Eredményes Landing Page Social Proof Használata

Eredményes Landing Page Social Proof (Társadalmi Bizonyíték) Használata

Egy megbízható és hatékony weboldal, amelyre a látogatók rábukkanva bizalommal tekintenek, alapvető ahhoz, hogy a látogatókból vásárlók legyenek. Ennek a bizalomnak az építésében nagy szerepe van a Social Proof-nak, a Társadalmi Bizonyítékoknak.

bővebben

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ossza meg a témával kapcsolatos gondolatait velünk is!

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hogyan Kerülhetünk A Google Első Oldalára: 13 SEO Tipp - […] célszerű tesztelni, mint például a promóciós vagy Landing Oldalak esetében az A/B tesztelési megoldások, melyek, nem csak Landing Oldalakra,…

Üzenjen Nekünk!

5 + 10 =

WaaS.hu - A Landing Oldal Szakértő

Landing Oldal Készítés

Hogy a befektetés ne csak kecsegtessen, Eredményt hozzon!

Elérhetőségeink

Ajánlatkérés Landing Page Készítésre

Adatkezelés

7 + 5 =

Exkluzív anyagok, kiemelt ajánlatok, kedvezmények

Exkluzív anyagok, kiemelt ajánlatok, kedvezmények

Sikeres feliratkozás!

Kérd kedvezménykuponunkat!

Kérd kedvezménykuponunkat!

Ha nem magadnak, add ajándékba barátodnak, ismerősödnek a kedvezmény lehetőségét!

Elküldtük a kupont a megadott mail címre.

Bírod még?

Bírod még?

 

Maradj, Megajándékoználak!

 

Exkluzív anyaggal, kedvezménnyel...

Sikeres feliratkozás! Nézd meg a mailboxodat kérlek.

Share This